Oldalak

Jelige: Lajos vagy Bandi?

10.levél

Kánikula:
Behurcolja a fürdőbe a ventillátort és a tv-t.
Tele ereszti a kádat langyos vízzel, befekszik, kikiabál a gyereknek, hogy jöjjön már be, mert kint hagyta a távirányítót. "Gyere mánn hé! Hallod?" - kiáltásokkal hívogatja asszonyát a konyhából, mert a Forma 1 mellé jár a tojásos lecsó, meg a sör. "Nem ilyen! Behűtött!". Tehát így élvezi az életet az ablaktalan, párás 7. emeleti lakásban, a beton grand kanyon közepén.  Még így is izzad. (A felesége meg a tűzhely és a lábas lecsó mellett.) A gyerek üvölt, hogy a Balatonra akar menni, ő meg reménykedik, hogy az elektromos kábelek és a testét áztató víz nem akar közelebbről megismerkedi egymással... Ez maga az idill Lajosnak.

Eközben Bandi bácsi a tanyán egész nap a diófa alatt hűsölt, délben hideg meggyszörpöt ivott, húzott friss, hideg vizet a kútból és benedvesítette a négy sarkán megcsomózott zsebkendőjét, fejébe nyomta a szalmakalapot és az esti kártyapártiról álmodozott. Késő délután óvatosan megöntözte főleg esővízzel a kertet, majd a lenyugvó nap sugaraiban és a közeli tó üdítően hűs vizében magukat is megfürdették feleségével. Tiszta ruhát húztak magukra, kosarukba pedig illatos, érett barackokat véve átsétáltak a szomszédba. A férfiak kártyáztak, a nők csacsogtak, a gyerekek pedig ették a lédús gyümölcsöt, ami folyt végig a könyökükön. Valaki kihozta a házból a hegedűt, így táncra perdült a társaság, és mezítláb a porban ropták éjfélig. Majd otthon a nyitott ablakokon beáramló hűs szellő  és a telihold vigyázta álmukat.

Ha valaki észrevett különbséget a két történet között, a szerkesztőség címére, "Lajos vagy Bandi" jeligére tessék küldeni a megfejtéseket! (Felbélyegzett válaszboríték szükséges!)